Rotterdam focust zich de komende tijd met extra coronanoodsteun – dus naast de landelijke regelingen – op voornamelijk organisaties met een unieke publieke waarde voor de stad Rotterdam. Diergaarde Blijdorp en Ahoy zijn in dat kader grote voorbeelden die al worden geholpen. Het gaat voornamelijk om publiek belang.
Ook de Herziene Coulanceregeling verhuur gemeentelijk vastgoed valt onder het actueel polijsten van de noodsteun, die zowel dubbele betalingen moet voorkomen als moet meehelpen ‘’aan de herstart van de stad.’’ Met de duur van de pandemie ontstond er steeds meer de behoefte bij de gemeente aan een leidraad.
Het Beleidskader Coronasteun 2021 gaat uit van steun aan organisaties die bijdragen aan de maatschappelijke, culturele of publieke economische infrastructuur van Rotterdam, inclusief werkgelegenheid. De organisaties, die steun krijgen, blijven wel zelf verantwoordelijk voor hun strategie en beleid.
De Rotterdamse horeca wordt bijvoorbeeld geholpen met een verlenging van de grotere terrassenvergunningen. Ook kunnen horecaondernemers gebruik maken van de subsidieregeling horecavouchers om hun terras en of horecagelegenheid coronaproof te maken. En verder biedt de evenementenkraskaart de mogelijkheid om maximaal vijf keer per jaar één dag hetzelfde kleinschalige evenement (met versterkte muziek) te organiseren op het vergunde terras.
‘’Met deze inzet beogen we dat zo min mogelijk van de cruciale maatschappelijke en publieke infrastructuur verloren gaat als gevolg van de coronacrisis-maatregelen’’, aldus het stadsbestuur, dat in verschillende vormen ondersteuning verleent, zoals coulance, steun en hulp.